Wysłany: 2008-04-07, 21:44 [odradzam] zaklad mechaniczny na Shell'u
Pojechalem do nich parę dni temu ze sprawą która nie wymagała wiele doświadczenia. Poprosiłem o diagnozę tylnego zawieszenia w opelku vectra B combi. Autko wjechało na kanał po czym trzech mechaników po kolei wchodziło i zaglądało. Dowiedziałem się że do wymiany jest tuleja główna wahacza lewa i prawa. Zaciekawilo mnie tylko w jaki sposób stwierdzili co stuka jak elementy zawieszenia były obciążone- nie podnieśli auta. Zadowolony, zamówiłem części, zapłaciłem 20zł za usługę i pojechałem do domu. Nie dawało mi to jednak spokoju, więc wjechałem sobie na kanał, podniosłem lewą a później prawą stronę auta i okazało się że wybite są: lewa tuleja główna wahacza, lewa tuleja pływająca górna, prawa tuleja pływająca dolna, dwie gumy na drążku stabilizatora. Po podniesieniu auta, prawym kołem ruszałem po 2cm w głąb auta i na zewnątrz. Gdybym posłuchał szanownych mechaników, stukało by sobie nadal aż pewnego pięknego dnia (w najgorszym wypadku) któraś z tulei by sobie pękła.
Nie wiem czy dobrze opisałem elementy zawieszenia ale według mnie one się tak nazywają :)
Jeżeli porady mechaniczne na stacjach paliw to tylko na Dalekiej. A z mechaników to ul. Grobli, pierwsza brama za składem opon no i oczywiście Hetunio Monster Garage ;)
Wysłany: 2008-04-08, 07:31
Maciek, szczeze nie jezdzij tam bo nic dobrego z tego nie wynika juz sie kikla osub przekonalo ale czego sie dziwic skoro na shelu glowny mechanik to bodajrze byly listonosz
a jesli robisz juz tylna zawieche w oplu to wymien wszystie gumy bo jesli wymienisz te wybite to zaraz pojda te co zostawile wiem bo juz to przerabialem a jeli wymienisz wszystkie to bedziesz mial spokoj na jakis czas
_________________ Koła wystarczą cztery. Cylindrów musi być pięć...:::WV:::...
ja mam ten sam problem z vectra kombi ten nyl jest do dupy rozwiazany!
Rozmawiałem dzisiaj z zaprzyjaźnionym dobrym mechanikiem - panem Ornatowskim ktory najblizszy wolny termin ma pod koniec maja i zyczyl mi "wszystkiego najlepszego" bez sprzetu wiem ze da sie to zrobic domowym sposobem ale latwe to na pewno nie jest...
Maciek, nie dziwi mnie to. Ja tam pojechałem z dziurawym tłumikiem - słychać, że do wymiany. Powiedziałem o tym przed wjechaniem na stanowisko. Pan obejżał samochód i przy wyłączonym silniku stwierdził, że to nie wydech tak hałasuje tylko wieszak rury jest do wymiany
A tłumik jak hałasował, tak hałasuje. Jutro jadę do gościa, który zajmuje się tylko tłumikami. Poprzedni samochód u niego robiłem i byłem zadowolony.
A od "serwisu" na stacji Shell trzymam się już jak najdalej. Stanowczo odradzam!
Ja tam bylem w czerwcu 2009 naprawiali mi glowice po zerwaniu paska zawory do wymiaby byly no i zrobili ja szczesliwy zalozylem jezdzilem ale ku mojego zdziwuenia auto zaczelo olej brac jak nigdy grama nie wzielo teraz rozkrecilem silnik bo robie cleana i zobaczylem ze te zawory co mi wymienili sa zazygane cale olejem wiadomo gdzie olej sie podziewal!! teraz dalem glowice do opola to prawdziwego zakladu ktory robi glowice i bedzi ok Normalnie mialem ochote wziasc ta glowice i zucic nia w tego ich szefa i tych pseudo-mechanikow
[ Dodano: 2010-01-03, 01:18 ]
a powiedziałeś im że bierze olej,bo jeśli nie to wymienili ci pogięte zawory i cześć ja tam ich nie bronie ale trzeba mówić czego się chce. :14:
[ Dodano: 2010-01-04, 22:57 ]
ja polecam ten warsztat :14:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum